Ar terminas "somatotipas" - išgalvotas?

 Ką reiškia somatotipas?

Somatotipas - sąvoka, kurią įvedė amerikiečių psichologas Williamas H. Sheldonas 1940-ųjų metais. Ši sąvoka naudojama siekiant klasifikuoti žmones pagal jų kūno sudėjimą ir fizinės išvaizdos ypatybes. Terminas naudojamas dažnai naudojamas medicinoje, sporte ir moksliniuose tyrimuose.

Kokios yra kūno sudėjimo rūšys?

Somatotipai dažniausiai skirstomi į tris atskirus tipus:

  1. Ektomorfas - tai žmogus, kuris turi smulkią kaulų struktūrą, mažai kūno riebalų. Šiam žmogaus tipui yra sunkiau priaugti raumeninės arba riebalinės masės negu kitiems kūno tipams.
  2. Mezomorfas - tai žmogus, kuris naturaliai yra atletiškesnis negu kiti, turi stambesnę kaulų struktūrą negu ektomorfas ir gali priaugti daugiau galimos raumeninės masės ir greičiau negu kiti kūno tipai.
  3. Endomorfas - tai žmogaus tipas, kai genetiškai turima daugiau riebalų ląstelių, linkę į alkį ir gali be daug pastangų, tapti apkuniais negu kiti.
Ar kūno sudėjimo tipai yra mitas?




Šiuolaikiniame, skaitmeniniame amžiuje, mitus skleisti yra lengviau nei bet kada anksčiau. Viena iš tokių temų, kurią supo daugybė klaidingų nuomonių, yra somatotipai. Nors daugybė interneto vartotojų ginčija jos išgalvotą pobūdį, istorija nėra tokia vienpusė. Visa tai galima žiūrėti iš kitos perspektyvos, tačiau prieš tai būtina žinoti, kokie yra labiausiai paplitę mitai apie somatotipus.



Išvada

Genetika sutverti figūros tipo požymiai kaip siauri pečiai, mažesni kaulai ar net natūralus kūno riebalų pasiskirstymas gali turėti įtakos mūsų suvokiamam somatotipui. Kūnai keičiasi, prisitaiko ir vystosi dėl įvairių vidinių ir išorinių veiksnių. 

Šis diskursas apie somatotipus, kaip ir daugelis dalykų internete, yra kupinas mitų ir tiesos ieškojimų. Nors koncepcija nėra visiškai išgalvota, ji tikrai nėra tokia griežta, kaip daugelis mano. Tai daugiau gairės nei taisyklių knyga, primenanti, kad žmonės yra nuolat besivystantys, prisitaikantys padarai.






Komentarai

Rašyti komentarą

Daugiausiai skaityta